Det var länge sedan vi pratade om kroppen här och jag tänkte att det kanske var dags igen. Ni vet, den där fantastiska maskinen som tar oss framåt i vår vardag, hjälper oss att orka med allt det där som vi vill göra och ser till att hålla oss friska, hela och fungerande. Den som så många av oss underskattar, misshandlar och beskyller för saker och ting som egentligen grundar sig i någonting helt annat. Kroppsångest. Hets. Strävan efter att uppnå orimliga ideal. Saker som alla grundar sig i dålig självkänsla.

Det är svårt att gå emot allt det där när hela samhället säger någonting annat. Det är svårt att acceptera och tycka om någonting som hela världen säger åt oss att vi ska hata och vara missnöjda med. För att det är väl ändå det vårt konsumtionssamhälle grundar sig i: missnöje. Att vi människor ska känna oss missnöjda och därför försöka förändra någonting i vår omgivning eller med oss själva genom att konsumera saker. Det är också förklaringen till varför idealen ständigt förändras och ständigt slår ut varandra; de måste vara ouppnåeliga – annars slutar vi konsumera. 

Det tog lång tid för mig att förstå det här, och även fast jag logiskt sätt förstår det idag har jag fortfarande stunder då jag vänder min ångest mot min kropp. Jag har fortfarande stunder där jag hatar mitt utseende och min kropp och inte alls trivs med mig själv. Men det är just då det är extra viktigt att förstå det här och försöka ta sig ur tankemönstret då det väldigt lätt blir destruktivt.

Det är inte dig det är fel på, det är samhället. Det är inte din kropp det är fel på, det är dina tankar om dig själv – hur du har blivit präglad att tycka illa om dig själv – som det är fel på. Det är inte kroppen och ditt utseende som du måste förändra i första hand, utan det är ditt psyke. Det är din självkänsla och dina tankar om dig själv. Lyssna på mig nu; du räcker till precis som du är. Du och din fantastiska och alldeles egna personlighet, din alldeles egna och unika kropp, dina egna tankar, idéer och funderingar. Du räcker till.

Ta en stund och tacka kroppen och ge den lite kärlek. Den gör så himla mycket för dig precis hela tiden och det är viktigt att hylla den och visa tacksamhet då och då. Det är inte alla som har en fungerande kropp eller hälsa; och konstigt nog är det ofta dem som är mest tacksamma över de delarna som faktiskt fungerar. Var tacksam.

2 Comments

  1. Veronica Stähl Reply

    Vilket inlägg Antonia! Du skriver alltid så jättebra saker men detta var jag tvungen att kommentera, fantastiskt bra skrivet! Det gav verkligen en tankeställare då jag inte riktigt tänkt på tidigare hur samhället och media leker med idealen och vårt självförtroende bara för att vi ska konsumera och ge mer pengar! Sjukt är vad det är!

Write A Comment